Support

De dienstverlening naar klanten zit in de kern van ons DNA en de customer support is het hart van onze organisatie. We helpen je graag! 

Het support team

Op normale werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur via support@questforecast.com.

Ons streven is de algemene vragen hieronder te beantwoorden via het onderdeel ‘Vraag en antwoord’. Staat jouw antwoord er niet tussen dan nemen we vanzelfsprekend snel contact met je op.

Wij gaan voor de optimale klantervaring en doen er alles aan je zo goed mogelijk te ondersteunen!

Vraag & antwoord

Algemeen

LATEN STAAN!

Wordt gebruikt om standaard het eerste item niet open te klappen.

Hoe onderscheid Quest Forecast zich van andere aanbieders?

Er zijn verschillende  softwarepakketten die allemaal een onderdeel van wat Quest Forecast jou biedt, behoorlijk goed kunnen doen. Er is bijvoorbeeld prima liquiditeitsprognose software, er is aparte begroting software en er is ook aparte software voor het aanvragen van financiering of software voor PSD2 mutaties vanuit bankkoppelingen die eenvoudige cashflows berekenen. Maar er is bijna geen hergebruik van data voor verschillende doeleinden, de oplossingen zijn vaak duur en lossen vaak een maar een bepaald onderdeel op. Wij missen toch nog vaak het volgende:

  • Een echte Rolling Forecast van cashflows voor de gehele onderneming die altijd de gehele Winst & Verlies rekening, balans én cashflow statement blijvend forecast. Daarom zijn vooruitkijkende alerts ook echt vooruitkijkend. Je wilt vóóraf gewaarschuwd worden of liquiditeit toereikend is voor bijvoorbeeld achterstallige belasting die terug betaald moet worden of vakantie geld in mei.
  • Een eenvoudig te gebruiken maar toch heel precieze werkkapitaal berekeningen. Wij maken bijvoorbeeld, de koppelingen tussen directe kosten van verkoop, voorraad mutaties én BTW vorderingen behoorlijk precies én dynamisch, maar de instellingen zijn erg eenvoudig via de Express Guide.
  • Wij missen vaak ook een eenvoudige gebruikers interactie voor klanten. Daarom werken wij met Express Guides, waar onderliggend een(Excel look & feel) grid aan ten grondslag ligt zoals bijna alle financiële modellen zijn opgebouwd. Zo kan je heel snel een eenvoudig een goede forecast maken in 10 minuten, waar normaal in Excel een week werk voor staat als je dat zelf zou opbouwen vanaf scratch.
  • Een goed hergebruik vanuit deze basis, voor specifieke doeleinden. Bijvoorbeeld voor een balanstest en uitkeringstoets voor dividend. Of dat een rolling forecast bevroren kan worden en dus dat je direct een begroting ter vergelijking hebt voor zowel voor winst en verlies, maar ook voor de balans en cashflow statement onderdelen. Veel andere software begint bij met een begroting en trachten daarna de aansluiting met de balans onderdelen te vinden. Wij doen het precies andersom: eerst een gehele cashflow en balansdoorrekening op basis van echte historische data én dan pas de begroting opstellen door de modellering te bevriezen.
  • Volgens ons er ook nog niet veel andere software die direct allerlei scenario’s op werkkapitaal kunnen vergelijken naast elkaar met een druk op knop.
  • Monitoring module zoals de belastingmonitor is ook een interessant onderdeel van de suite, doordat wij al automatisch uitrekenen via de RGS balans posities voor de belastingen wat reguliere belastingen moeten zijn en dus wat automatisch dan ook achterstallig is. Daar kan je direct analyseren en testen hoe bijvoorbeeld BTW en loonheffing af te gaan betalen, iets wat nu zeer relevant is met EUR 17 miljard aan achterstallige belastingen die terug betaald moeten worden.

Kortom, wij trachten een volledig suite van modules te bieden voor een eenvoudige en betaalbare prijs, zodat adviseurs én ondernemingen zo efficiënt mogelijk de financiële data kunnen hergebruiken voor de verschillende reeks doeleinden die adviseurs én ondernemingen hebben en helpen.

 

Wie zitten er achter Quest Forecast

Achter Quest Forecast zit een ervaren team. Door een samenwerking met partijen uit de accountancy en administratiemarkt als Koppel Advies en 216 Accountants, hun vooruitkijkende blik over ontwikkelingen in de accountancy & advies markt en onze jarenlange ervaring in het bouwen van een oplossing met diverse financiële modellen is er een unieke Rolling Forecast oplossing ontstaan.

Welke koppelingen heeft Quest Forecast?

Quest Forecast heeft op dit moment koppelingen met Exact Online, Silverfin, Yuki en Snelstart. In nabije toekomst zullen wij andere RGS ready softwarepakketten koppelen.

RGS (Referentie Grootboekschema) activeren in Exact Online

Voordat je in Quest Forecast een administratie koppelt van Exact Online is het van belang om RGS (minimaal 3.1) actief te hebben op deze administratie. Waarbij alle grootboekrekeningen gekoppeld zijn aan een RGS code. Dit kan je eenvoudig activeren of controleren via onderstaande proces.

Bron: Support – Referentie GrootboekSchema’s (RGS) | Grootboekrekeningen toewijzen en RGS activeren voor de widgets in de cockpit (exactonline.com)

Proefperiode

LATEN STAAN!

Wordt gebruikt om standaard het eerste item niet open te klappen.

Hoe lang kan ik Quest Forecast gratis proberen

Drie weken is de proefperiode. Daarna wordt het account op pauze gezet voor de klant. De klant komt vanaf dat moment op een betaal pagina. Quest Forecast bewaart de proefperiode van de klant dan nog zes maanden, zodat de klant binnen die zes maanden nog een keuze kan maken om een betalende klant te worden. Indien de klant na die periode alsnog betalende klant wordt, dan kan de klant zijn gekoppelde administraties uit de proefperiode direct automatisch bijwerken en weer direct aan de slag.  Indien de klant na deze zes maanden geen betalende klant wordt, dan wordt het account verwijderd. 

Hoeveel administraties kan ik vrijblijvend koppelen

Het aantal administraties datje kan koppelen is onbeperkt. Vanuit de markt is ons te kennen gegeven dat klanten graag een eenvoudig instap model willen hebben. Om die reden hebben we een staffel ingericht voor de kleinere kantoren die wellicht maar een beperkt aantal administraties wil koppelen. 

Wat is RGS

Het Referentie grootboekschema (RGS) is een omvangrijk uniform (grootboek)rekeningschema dat als belangrijkste functie heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Dit laatste wordt in de praktijk bereikt door enerzijds bestaande (grootboek)rekeningschema’s te koppelen aan RGS.

Hoe kan ik mijn gratis periode beëindigen

Dat gebeurt vanzelf. Na drie weken is er alleen nog toegang tot de betaal pagina en na zes maanden pauze periode wordt het account definitief verwijderd. 

Abonnement

LATEN STAAN!

Wordt gebruikt om standaard het eerste item niet open te klappen.

Wat zijn de tarieven

Er is een kantoor abonnement om kosten te dekken voor dataopslag en verkeer & security voor het binnenhalen van de historische data én om deze up to date te houden.

Zodra de Rolling Forecast geactiveerd wordt voor een bepaalde administratie (en dus ook alle cases waar daarna gebruik van gemaakt kan worden) rekenen we EUR 9.75 Forecast licentiekosten per maand per administratie.

Zijn er extra kosten buiten de abonnementskosten

Nee, er is een eenvoudig kantoorabonnement én een forecast abonnement per gekoppelde administratie. 

Wat zijn de kosten per kantoorgebruiker bij Quest Forecast

Het aantal kantoorgebruikers is onbeperkt en gratis.

Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen of aanpassen

Je kan het kantoorabonnement maandelijks stopzetten. Wanneer je dat doet heb je nog toegang voor de maand welke je vooruit had betaald en daarna wordt de toegang gepauzeerd. Net als met de proefperiode houden wij het platform nog intact voor 6  maanden, voor het geval je later besluit om toch door te willen gaan. Je kan na de betaalpagina dan direct weer aan de slag na de update knop te hebben geactiveerd. Zes maanden na de opzegging wordt alle data verwijderd. 

Kan ik ook op factuur betalen

Je betaalt via automatische incasso. Betalen op factuur is niet mogelijk. We gebruiken de incasso oplossing van betaalplatform Mollie

Starten

LATEN STAAN!

Wordt gebruikt om standaard het eerste item niet open te klappen.

Hoe snel kan ik starten

Het enige wat nodig is, zijn contact gegevens en een bedrijfsnaam. De bedrijfsnaam wordt gebruikt om een eigen Quest Forecast URL te creëren.

Werkt mijn boekhoudprogramma met Quest Forecast

Quest Forecast heeft koppelingen met Exact Online, Silverfin, Yuki en Snelstart. Wij zullen snel andere boekhoudsoftware koppelen die RGS ready zijn.

Hoe ontvang ik mijn inlog

Per mail ontvangt je jouw Quest Forecast URL (https://[bedrijfsnaam].questforecast.com). Na het instellen van een wachtwoord ben je klaar om te beginnen.

Werkt Quest Forecast op alle computers / browsers

Ja correct, alle computers en browsers zijn mogelijk, maar wij raden de volgende versies(en hoger) aan:
Chrome: versie … en hoger
Edge: versie … en hoger
Firefox: versie … en hoger
Opera: versie … en hoger

Zijn er onboardingskosten

Nee, er zijn geen onboardingskosten. Onze oplossing is plug and play en zo opgezet, dat een kantoorgebruiker er direct mee aan de slag kan.  

Hoe werkt Quest Forecast

Quest Forecast is op dit moment alleen te gebruiken door  de accountant en/of administratie kantoren die (voor nu) met Exact Online werken én waar de administraties RGS klaar zijn. Wat de kwaliteit voor prognoses vanzelfsprekend ten goede komst is dat de bron gegevens up-to-date zijn. Als aan deze randvoorwaarden wordt voldaan, dan is de rest eigenlijk volledig geautomatiseerd, conform het schema wat ook op de website staat.

stap 1) je maakt administratie aan en koppelt de gegevens
stap 2) je analyseert de geïmporteerde data
stap 3) je voegt je eigen input (/ aannames toe al dan niet met de klant)
stap 4) je bekijkt de output, analyseert ze en past ze aan waar nodig
stap 5) je stelt je alerts indien (indien gewenst)

Vanuit deze basis kan de gebruiker naar eigen inzicht (geüpdatete) historische en toekomstige data hergebruiken, hetzij:
a) voor intern gebruik (compliance)
b) door prognoses (en bepaalde aanpassingen) te bevriezen en dan periodiek te vergelijken met de voortschrijdende werkelijkheid (monitoring)
c) door scenario’s te maken om vooraf te analyseren wat eventueel zou kunnen gebeuren voor een bepaald event (what-if scenario’s)

Support

LATEN STAAN!

Wordt gebruikt om standaard het eerste item niet open te klappen.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Wanneer je je wachtwoord bent vergeten kan je op de inlog pagina gebruikt maken van de ‘wachtwoord-vergeten’ functionaliteit. Je ontvangt daarna een e-mail op het bij ons bekende mailadres om het wachtwoord te resetten. 

Hoe kan ik een probleem melden

Je kan een probleem melden door een mail te sturen naar support@questforecast.com. Wij nemen vervolgens contact met je op. De duur is afhankelijk van het type incident. 

Hoe worden mijn administraties zichtbaar in Quest Forecast

Je kan kiezen of je manueel of in bulk de administraties wilt koppelen. Wanneer administratie eenmaal gekoppeld zijn aan Quest Forecast dan verzorgen wij automatisch dagelijkse updates. 

Historische imports & Analyse

LATEN STAAN!

Wordt gebruikt om standaard het eerste item niet open te klappen.

Wat vertellen de Altman Z-scores me?

De Altman Z-score heeft altijd in de basis 3 waarden. Er zijn alternatieve waarden voor specifiek sectoren, maar in de basis komt het altijd neer op de onderstaande 3 waardes:

  • VEILIGE ZONE ( Z > 2,99 ) : Als de Altman Z-score hoger is dan 2,99, bevindt het bedrijf zich in de ‘veilige zone’. Wat betekent dat het bedrijf een sterke financiële positie heeft en niet op weg is naar een faillissement in de nabije toekomst.
  • GRIJZE ZONE (1,81 < Z < 2,99) : Als de Altman Z-score tussen 1,81 en 2,99 ligt, bevindt het bedrijf zich in de ‘grijze zone’, wat betekent dat het een matige kans op faillissement heeft in de nabije toekomst. Het betekent niet dat bedrijven die in dit bereik liggen een zwakke financiële stabiliteit hebben, maar men moet voorzichtig zijn en de risico’s nauwlettend in de gaten houden.
  • DISTRESS ZONE (Z < 1,81) : Als de Altman Z-score lager is dan 1,81, dan bevindt het bedrijf zich in een ‘distresszone’, wat betekent dat de financiële positie van het bedrijf in moeilijkheden verkeert en dat het bedrijf waarschijnlijk richting insolventie in de komende twee jaar en vraagt ​​een faillissement aan.

Bron: https://www.ztable.net/altman-z-score/

LATEN STAAN!

Wordt gebruikt om standaard het eerste item niet open te klappen.

Hoe is de Altman Z-score opgebouwd en waarom?

De vijf financiële ratio’s in Z-score uitgelegd

Dit zijn de belangrijkste financiële ratio’s waaruit het Z-score-model bestaat:

  1. Werkkapitaal/totaal vermogen
    Werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa van een onderneming en haar kortlopende verplichtingen. De waarde van het werkkapitaal van een bedrijf bepaalt de financiële gezondheid op korte termijn. Een positief werkkapitaal betekent dat een bedrijf aan zijn financiële verplichtingen op korte termijn kan voldoen en toch geld beschikbaar kan stellen om te investeren en te groeien.
    Negatief werkkapitaal daarentegen betekent dat een bedrijf moeite zal hebben om aan zijn financiële verplichtingen op korte termijn te voldoen omdat er onvoldoende vlottende activa zijn.
  2. Ingehouden winst/totaal vermogen
    De ingehouden winst/totaal vermogen geeft het bedrag aan ingehouden winsten of verliezen in een bedrijf weer. Als een bedrijf een lage ingehouden winst ten opzichte van de totale activa rapporteert, betekent dit dat het bedrijf zijn uitgaven financiert met geleende middelen in plaats van middelen uit zijn ingehouden winsten. Het vergroot de kans dat een bedrijf failliet gaat.
    Aan de andere kant laat een hoge ingehouden winst ten opzichte van de totale activa zien dat een bedrijf zijn ingehouden winsten gebruikt om kapitaaluitgaven te financieren. Het laat zien dat het bedrijf in de loop der jaren winstgevend is geworden en niet afhankelijk is van leningen.
  3. Winst vóór rente en belasting/totaal vermogen
    EBIT, een maatstaf voor de winstgevendheid van een bedrijf, verwijst naar het vermogen van een bedrijf om uitsluitend winst te genereren uit zijn activiteiten. De EBIT/Total Assets-ratio toont het vermogen van een bedrijf om voldoende inkomsten te genereren om winstgevend te blijven en lopende activiteiten te financieren en schulden af ​​te betalen.
  4. Marktwaarde van het eigen vermogen/totale verplichtingen
    De marktwaarde, ook wel marktkapitalisatie genoemd, is de waarde van het eigen vermogen van een bedrijf. Het wordt verkregen door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige prijs van aandelen. De marktwaarde van de verhouding eigen vermogen/totale passiva geeft aan in welke mate de marktwaarde van een bedrijf zou dalen wanneer het failliet gaat voordat de waarde van de passiva de waarde van de activa op de balans overschrijdt. Een hoge marktwaarde van de verhouding eigen vermogen tot totale passiva kan worden geïnterpreteerd als een hoog vertrouwen van beleggers in de financiële kracht van het bedrijf. Voor private ondernemingen is de ratio aangepast voor Quest Forecast, gebruik makend met de Boekwaarde van het Eigen Vermogen in combinatie met andere wegingsfactoren.
  5. Verkoop/totaal vermogen
    De verhouding verkopen tot totale activa laat zien hoe efficiënt het management activa gebruikt om inkomsten te genereren ten opzichte van de concurrentie. Een hoge verhouding tussen verkopen en totale activa betekent dat het management een kleine investering nodig heeft om verkopen te genereren, wat de algehele winstgevendheid van het bedrijf verhoogt.
    Een lage of dalende verhouding tussen verkopen en totale activa betekent daarentegen dat het management meer middelen zal moeten gebruiken om voldoende verkopen te genereren, wat de winstgevendheid van het bedrijf zal verminderen.

Compliance cases

LATEN STAAN!

Wordt gebruikt om standaard het eerste item niet open te klappen.

Balanstest & Uitkeringstoets uitgelegd

Een dividendbesluit bestaat uit een balanstest en/of uitkeringstoets afhankelijk of de rechtsvorm van een bedrijf een besloten vennoot of een naamloze vennootschap is. Omdat toekomstig werkkapitaal uitgerekend moet worden voor een uitkeringstoets, is het geheel een variant op de Rolling Forecast. Voor een overzicht wat dit precies inhoud, verwijzen wij naar dit artikel van de NBA.

In het kort: Balanstest

Met behulp van een zogenaamde balanstest wordt vastgesteld dat een voorgenomen uitkering er niet toe leidt dat het eigen vermogen kleiner wordt dan de niet uitkeerbare reserves. Als de BV dergelijke reserves niet hoeft aan te houden, dan is geen sprake van een beklemd eigen vermogen.

In het kort: Uitkeringstoets

De uitkeringstoets houdt in dat het bestuur beoordeelt of de vennootschap na de uitkering kan blijven voortgaan met het betalen van haar opeisbare schulden. Volgens de wet weigert het bestuur slechts de goedkeuring voor een uitkering indien het weet of redelijkerwijs behoort te voorzien dat de vennootschap na de uitkering niet zal kunnen blijven voortgaan met het betalen van haar opeisbare schulden.

Quest Forecast heeft een Express Guide ontwikkeld voor zowel de balanstest en uitkeringstoets. Omdat de uitkeringstoets draait om het “toekomstig kunnen betalen van opeisbare schulden” is de Rolling Forecast de perfecte basis om dit uit te rekenen.

Stap voor stap de Balanstest & Uitkeringstoets met de Express guide

  1. Overzicht van Altman Z-score: is het bedrijf financieel gezond (onderdeel van de Altman-Z score is ook altijd eigen vermogen buffer)
  2. Mogelijke (laatste) aanpassing van de Rolling Forecast
  3. Balanstest en Uitkeringstoets zelf, klaargezet om direct in te vullen én additionele solvabiliteitbuffer aan toe te voegen. Uiteraard wordt het toekomstig werkkapitaal al direct uitgerekend.
  4. Onderbouwing pagina, toevoegen van AvA notulen en besluit van Bestuur én goedkeuringslijst van bestuur en aandeelhouder

Case bevriezen en afsluiten. Audit trail wordt automatisch bijgehouden en toegevoegd.

 

Going Concern ofwel 'positive business outlook'

Het continuïteitsbeginsel is één van de algemeen aanvaarde grondslagen voor het opstellen van een jaarrekening. Het houdt in dat activa en passiva van een onderneming moeten gewaardeerd worden op basis van de veronderstelling dat de onderneming in de afzienbare toekomst voortgezet wordt. Deze waarde noemt men de going concern waarde.

Maar de veronderstelling “dat de onderneming in de afzienbare toekomst kan worden voortgezet”  is feitelijk een samenspel van de volgende onderdelen

  1. is de onderneming in te toekomst rendabel?
  2. zijn er genoeg buffers om een eventueel tekort in liquiditeit of tijdelijk verlies op te vangen?
  3. Wat is de kans op een mogelijk faillissement, doorstart of reorganisatie?
  4. Wat zijn de key bank convenanten waarop gemonitord wordt in de toekomst.

Quest Forecast heeft een Express Guide ontwikkeld ter aanvulling van dit continuïteitsprincipe, omdat het waarderen van activa en passiva nog weinig zegt over de toekomst, maar berekent dus wel de ‘economic outlook’ van de onderneming.

De Express Guide voor Continuïteitsprincipe bestaat uit de volgende stappen:

  1. Overzicht van historische indicatoren:
    1. Samenvatting overzicht van onderstaande Historische indicatoren (stoplicht)
    2. Altman Z-score: is het bedrijf financieel gezond (klik op link)
    3. Overzicht van key bank/financiële indicatoren
  2. Mogelijke (laatste) aanpassing van de Rolling Forecast
  3. Overzicht van toekomstige indicatoren:
    1. Samenvatting overzicht van onderstaande toekomstige indicatoren (stoplicht)
    2. Altman Z-Score komend jaar
    3. Overzicht toekomstige financiële indicatoren komend jaar
  4. Onderbouwing pagina
  5. Case bevriezen en afsluiten. Audit trail wordt automatisch bijgehouden en toegevoegd.

Een continuïteitsprincipe blijft een menselijke interpretatie. Quest Forecast tracht zo goed mogelijk de overzichten en berekeningen voor zowel historisch als toekomst inzichtelijk te maken, zodat de adviseur en/of expert zich bezig kan houden met de analyse en het bijbehorende advies.